tiistai 24. helmikuuta 2015

http://viisykkonen.fi/uutiset/liikunta-ja-n%C3%A4k%C3%B6vamma-pisti-vuoden-kuntoilijan-liikkumaan
"Liikunta-ja näkövamma pisti vuoden kuntoilijan liikkumaan
Vajaat 13 vuotta sitten tapahtunut sairauskohtaus ja siitä seurannut vammaisuus muuttivat Jani Heiskasen elämän hetkessä. Siitä alkoi myös kova liikuntaharrastus.
Heiskanen on tuttu näky Kirkkonummen keskustan ja Masalan välillä selkänoja- tai käsipolkupyörällä. Liukkailla keleillä pyöräily ei onnistus, jolloin päivittäinen liikunta on haettava muulta kuten palvelutalon boccia-porukasta ja uimahallilta.
Heiskanen on Kirkkonummen liikuntalautakunnan valitsema tämän vuoden kuntoilija.
Eläkkeellä olevan Heiskasen päivän täyttää ihan muuta asiat kuin entiset myyntialan työt.
- Elämä rakentuu nyt urheilun ympärille. Se antaa onnistumisen tunteita. Toimintakyky pysyy myös yllä, niin että pystyy asumaan yksin ja hoitamaan arkiset askareensa. Kovan kuntoilun ansiosta on myös lähes kaikki lääkkeet voinut heittää pois, Heiskanen listaa kuntoilun etuja.
Hankoon ja takaisin samana päivänä
Heiskanen on harjoitellut itselleen fyysisen kunnon, jolla pystyisi liikunnan saralla jättämään jälkeensä iso osan kansaa. 
Esimerkkinä vaikka toissa kesän suoritus: Hankoon ja takaisin saman päivän aikana selkänojallisella polkupyörällä. Matkaa on noin 200 kilometriä.
Kotioloissa Heiskanen pärjäilee hyvin. Liikuntakykyä on sen verran, että hän pystyy vaihtamaan kulkupeliä itse, nousemaan tuolille ja hoitamaan muun muassa kauppareissut.
Näkökyky on aika rajallinen. Lehdestä Heiskanen pystyy lukemaan suurimmat otsikot. Mutta onneksi on näkövammaisten kirjastopalvelut, joita hän kehuu erinomaisiksi.
- Lähden elämässä siitä, että en minä tästä terveemmäksi tule, mutta yritän elää terveellisesti. Ja sitä paitsi liikunta on kivaa.
Aivoinfarkti iski juhannuksena
Heiskanen on asunut lähes koko ikänsä Kirkkonummella. Elämä mullistui vuonna 2002 juhannuksena, kun aivoinfarkti iski. Siitä jäi pysyvät vammat.
Kotikunta saa Heiskaselta isot kiitokset. Vammaispalvelut ovat ainakin kohtalaiset, mutta erityistä suitsitusta hän antaa kunnan liikuntamahdollisuuksille. – Ne ovat erittäin hyvät, Kirkkonummen keskustassa asuva Heiskanen kehuu.
Kun talvella on välillä vaikea päästä ulos liikkumaan, voi kaikenlaista tehdä rivitaloasunnossakin. – Vaikka tosin kuntopyörällä ajo on pirun tylsää.
Siihenkin olisi kuitenkin apu. Heiskasella on projektina Ranskan ympäri –ajo noin virtuaalisesti. Tietokoneohjelma ja videotykki näyttävät maisemia ja reittiä aidontuntuisesti. Pyörä kytketään ohjelmaan ja sitten vain ajetaan kotioloissa. – Mutta hintaa tulisi vehkeelle kaksi ja puoli tonnia."

24.2
tässä tää nyt on. artikkeli musta. siis musta. ja koska yhtään en elä harhoissa,pidän itseäni poikkeuksellisen merkittävänä ja upeena ihmisenä. ei vaan... urheilu ja liikunta ovat tärkeitä. niin mulle kun kansantaloudellisestikin. haluan kannustaa siihen ja etuoikeutettuna saan kai toimia  jopa jonkinlaisena esimerkkinä. kaikkihan siihen pystyy. jopa minäkin.
väheksymättä lainkaan liikunnan positiivisia terveysvaikutuksia,nostaisin mieluusti esiin mielestäni vieläkin tärkeämmän pointin: liikunta tuo sisältöä ja rytmiäkin elämään. kehittyminen ja onnistumisen tunteet ovat tärkeitä asioita yksilön pärjäämisen kannalta. elämänhallinta ja itsenäisyys kasvavat. varsin hyödyllisiä ja käyttökelpoisia ominaisuuksia pärjäävälle ihmiselle.
kova on meidän vanhempien vastuu. lapsillemme pitäisi opettaa liikkumisen kulttuuria. mutta "älä käske,vaan kannusta". hankala yhtälö,jota meistä jokaisen on syytä miettiä. liikunnan pitää olla mielekästä ja kivaa. tästä vanhempien on huolehdittava! ei siitä että,meidän mika-petteri hyppäsi pittuutta 4 senttiä vähemmän kuin naapurin elias...
summa summarum, vaikka intohimoisuus mitä asiaa kohtaan vaan,on usein eteenpäin vievä voima,arkkiatri arvo ylppö sanoi aikanaan suuren viisauden:"kaikkea kohtuudella". tahtoo sanoa... elätpä kuinka terveellistä elämää hyvänsä,ei kaikkia huvituksia ole syytä unohtaa. mäkin sillontällöin katson jonkun hupiohjelman töllöstä...

Ei kommentteja: