tiistai 14. lokakuuta 2008

Vertebraalisdissekaation ja sitä seuranneen basilaaritromboosin seurauksena laajat aivoinfarktaatiot 6/2002, tetrapareettinen, raaja- ja vartaloataksiaa. Liikkuminen pääosin pyörätuolilla, erittäin huono näkö, dysartria ja vahva neuropsykologinen oireisto.

Neuropsykologisessa oirekuvassa keskeistä huomattavat muistivaikeudet, kontrollivaikeudet, disinhibitio, ärtyvyys ja vahvat toiminnanohjauksen ongelmat.

Kuntoutuja asuu yksin rivitaloasunnossa. Tukena arjessa on henkilökohtainen avustaja. Avustajan tuntimäärä ei vastaa kuntoutujan tosiasiallista tarvetta.

Kuntoutuja on osasto-olosuhteissa päivittäisissä toiminnoissaan lähes itsenäinen. Tarvitsee toisen henkilön apua kuitenkin muistiin ja näkemiseen liittyvissä asioissa. Kaksikätistä työskentelyä vaikeuttavat toiminnan hitaus, käsien kömpelyys, sekä ataksia.

Kaiken kaikkiaan heikentyneen motoriikan, ataksian, muistivaikeuden sekä hahmotusvaikeuden vuoksi kuntoutuja tarvitsee edelleen toisen henkilön päivittäistä apua ja ohjausta itsestä huolehtimiseen, kodinhoidollisten askareiden ja virallisten asioiden hoitamisessa.

Kuntoutuja liikkuu sisätiloissa manuaalipyörätuolilla molemmilla jaloilla potkutellen ja ajoittain käsillä kelaten.

Kokonaisuudessaan neuropsykologinen oireisto on edelleen huomattava, vahvat muistivaikeudet, huomattava visiospatiaalsien hahmottamisen vaikeudet, päättelyn vaikeudet, käyttäytymisen ja tunne-elämän säätelyn muutokset. Edistymistä on kuitenkin tapahtunut, aloitteellisuus on lisääntynyt ja käyttäytymisen säätelyssä on tapahtunut edistystä edelliseen kuntoutusjaksoon verrattuna.

Ei kommentteja: